Japans ambacht

Wist jij dat er 100 jaar geleden een Japanse architect was die zich liet inspireren door de gebouwen aan het Spaarndammerplantsoen? Tijdens West Verbindt laten wij ons door Japan inspireren. In samenwerking met Hebron Amsterdam dompelt Museum Het Schip haar buurtbewoners onder in Japanse sferen.

Workshop 1: Kennismaking

De deelnemers krijgen een rondleiding door de buurt, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling ‘1923: Horiguchi ontmoet de Amsterdamse School’ in Museum Het Schip. We laten zien hoe de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt een inspiratiebron was voor de architectuur in Japan, en met welke materialen de deelnemers gaan werken. Uiteraard is er gelegenheid elkaar beter te leren kennen.

Workshop 2: Origami: vouw je eigen papierkunstwerk

Origami is de Japanse kunst van papier vouwen. ‘Ori’ betekent vouwen en ‘kami’ betekent papier. Het doel is om een vel papier door middel van verschillende vouwtechnieken en zonder daarbij te knippen of te plakken, om te toveren tot een papieren beeld. Je krijgt eerst uitleg en gaat vervolgens zelf aan de slag.

Workshop 3: Kayabuki: aan de slag met riet

Riet wordt sinds de oudheid gebruikt voor daken, manden en matten. In de eerste bijeenkomst lieten we al zien hoe Japan zich liet inspireren door de Nederlandse rietdaken. Tijdens deze workshop maken de deelnemers hun eigen object van pitriet.

Workshop 4: Presentatie kunstwerken

De deelnemers komen voor de laatste keer bij elkaar om (zo nodig) de laatste hand te leggen aan hun kunstwerken. De kunstwerken worden vervolgens geëxposeerd in het museum dat de deelnemers samen inrichten. Er zal ook een traditionele Japanse theeceremonie plaatsvinden. Nodig vooral iemand uit om te komen kijken! Daarna kun je je kunstwerk mee naar huis nemen.

Deel deze activiteit

Plan route

Locatie

Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45
Amsterdam West

Datum en tijd

Vier woensdagen in oktober 2023
4, 11, 18 en 25 oktober
13 – 16 uur

Beschikbare plekken

15

Aanmelden

Elsa van Amelrooy
planning@hetschip.nl
Tel. 020-6868595

Thema(’s)

Samen doen
Verhalen vertellen

illustratie bij activiteit