Het Spaarndammer paradijs: de tuinstad in A’dam West

Voor het vierde jaar op rij bundelen Hebron Amsterdam en Museum Het Schip hun krachten in het maken van inspirerend programma voor buurtbewoners. Tijdens vier bijeenkomsten gedurende de Maand van de Verbinding staat de tentoonstelling ‘Het paradijs van de arbeider: tuindorpen en tuinsteden’ centraal.

Zo maken bewoners van de Spaarndammerbuurt kennis met de rijke geschiedenis van de Amsterdamse School, en met elkaar!

De tuinstadgedachte ontstond in de eerste helft van de vorige eeuw als reactie op de industrialisatie. Mensen wilden een gezonde, groene omgeving en een sterk gemeenschapsgevoel. Dit idee sluit aan bij de Amsterdamse School, die ook een fijne woonomgeving voor arbeiders belangrijk vond. In de Spaarndammerbuurt zie je elementen van beide stromingen terug.
Vandaag de dag zijn vragen over leefbaarheid nog steeds actueel door de woningcrisis, klimaatproblemen en toenemende ongelijkheid. Samen met de bewoners van de Spaarndammerbuurt gaan we met deze thema’s aan de slag.

We maken een wandeling door de buurt, bekijken de nieuwe tentoonstelling en maken in twee ambacht workshops een gezamenlijk tegeltableau. Dit wordt ter afsluiting feestelijk onthuld.

In de eerste bijeenkomst maken de deelnemers kennis met elkaar onder het genot van een kopje thee of koffie. Vervolgens trekken we de buurt in, op zoek naar de geschiedenis en verhalen achter de gevels: hoe is deze buurt ontstaan, wat hebben de deelnemers er meegemaakt, wat verandert er?

Tijdens de tweede bijeenkomst leren de deelnemers over de tuinstadgedachte, en hoe dit er in de praktijk uitzag. De curator verzorgt een inleiding waarna de tentoonstelling gezamenlijk wordt bekeken.

In de laatste twee bijeenkomsten gebruiken de deelnemers de inspiratie uit de eerdere sessies om een tableau van kleitegels te maken. Iedere deelnemer ontwerpt en maakt één tegel van klei, die past in een gezamenlijk ontwerp. Nadat de tegels zijn afgebakken, worden ze samengevoegd tot een kunstwerk.

We sluiten de reeks af met een feestelijke onthulling van het tableau bij Hebron. De eerste twee bijeenkomsten kunnen los worden gevolgd. Bijeenkomst 3 en 4 volgen elkaar op, en dienen dus idealiter beiden gevolgd te worden.

Deel deze activiteit

Plan route

Locatie

Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45

Datum en tijd

Vrijdag 4, 18 en 25 oktober en vrijdag 1 november
13.00 – 16.00 uur

Beschikbare plekken

15

Aanmelden

Aanmelden kan bij Margriet Roelandse per mail of telefoon.
educatie@hetschip.nl
Tel. 020-6868595

Thema(’s)

Samen doen

illustratie bij activiteit